Etsi
  • Tea Holm

Tukahdutetuista tunteista vapautuminen voi auttaa merkittävästi terveysongelmissa

Päivitetty: helmi 24

Vapaudu tukahdutetuista tunteista on uutuuskirjan nimi ja samalla se on ohje, joka on helpommin sanottu kuin tehty. On kuitenkin ajoittain ihan tervettä kiinnittää huomiota omaan tunne-elämäänsä. Jokainen saa kirjoista omat oivalluksensa. Minä huomasin, että tunteita kuvattiin emotion sanan kautta: e-motion eli energia liikkeessä.


Tunteiden tulisi liikkua mahdollisimman vapaasti ilman, että niitä luokittelee kielteisiksi ("ei saa tuntea") tai myönteisiksi ("saa tuntea"). Kaikki tunteet kuuluvat elämään, ja kun tunteen antaa tulla, se menee noin puolessatoista minuutissa ohitse. Kun tunteen päälle kehitetään tarina, kuten uhritarina, niin tunteet voivat kestää vuosia tai jopa vuosikausia.


On parempi voittaa itsensä kuin tuhat taistelua.

Silloin voitto on sinun omasi.

Sitä ei voi ottaa sinulta pois,

eivät enkelit tai demonit, ei taivas tai helvetti.

Buddha

Kuva: Khusen Rustamov

Tunteiden tukahduttaminen


Tunteita tukahdutetaan paljon, etenkin negatiivisia tunteita, kuten häpeää, vihaa ja pelkoa sekä arvottomuutta ja erillisyyttä. Teoksen Vapaudu tukahdutetuista tunteista kirjoittajat Ilkka Virolainen ja Harri Virolainen ovat kuitenkin sitä mieltä (myös tutkimustietoon pohjaten), että ärtymystä tai kielteistä tunnetta ei tulisi tukahduttaa tai kieltää.


Emotionaalinen kipu tulisi vain kohdata. Ei muuta. Se tulisi kokea, koska se vaikuttaa ihmisen toimintaan. Ihminen voi toimia epäsuotuisalla tavalla välttääkseen tiettyjä tunteita. Tunteisiin liittyy myös uskomuksia. Kielteisiä tunteita ei pidetä sallittuina aivan kuin niiden kokeminen johtaisi ikävään lopputulokseen. Niin ei kuitenkaan tarvitse olla.


Tunteiden näyttäminen saatetaan tulkita myös heikkoudeksi. Tunteiden ilmaisusta voi seurata myös hylkääminen, mistä syystä ihminen voi kokea, että on turvallisempi pitää mölyt tai tunteet mahassaan. Moni myös pelkää kontrollin menettämistä. Liika kiltteys on kuitenkin kuluttavaa.


Suomalainen mies ei puhu tunteistaan, vai puhuuko? On hienoa, että Harri ja Ilkka ovat kirjoittaneet tämän kirjan. Kiitos siitä. Jos pelkää muiden ihmisten reaktioita, ei voi tehdä elämässään mitään itselle todella tärkeää. Kaikkia ei voi miellyttää samanaikaisesti. Ei vain voi, vaikka kuinka toivoisi ja haluaisi.


Vihaajasi eivät vihaa sinua.

He vihaavat itseään.

Rob Dial


Keho on kuin peili ja sananen anteeksiannosta


Jumissa oleva kroppa voi viestiä siitä, että ihminen tukahduttaa tunteitaan. Kehon asento vaikuttaa tunnetiloihin ja päinvastoin. Kehonkieli ja tunnetilat myös välittävät ensivaikutelman ihmisestä. Ihmiseen suhtaudutaan sen mukaisesti, miten hän kehollisesti on olemassa.


Kirjassa Vapaudu tukahdutetuista tunteista on luku anteeksiannosta ja sen voimasta. Anteeksi antaminen ei muuta menneisyyttä, mutta se parantaa ihmisen itsensä. Stressi vähenee, riski sydänsairauksiin pienenee ja jopa kolesteroliarvot paranevat. Unenlaatu paranee sekin anteeksiannon myötä.


Anteeksianto vaikuttaa jopa urheilusuoritukseen parantavasti!


Etenkin parisuhteessa siitä voi olla hyötyä, että ymmärtää anteeksiannon mekanismin. Mykkäkoulu, läheisyyden välttely, töksäyttely, sarkastiset kommentit ja muut sellaiset kielivät usein siitä, että tunteita on jotenkin loukattu. Asiat jäävät joskus kaivelemaan vuosiksi. Mielensä pahoittamisesta tulisi siirtyä anteeksiantoon, joka vapauttaa myös omaa luovuutta.


Anteeksianto ei ole yksittäinen teko,

se on pysyvä asenne.

Martin Luther King


Toimimattomat elämät ja kurjat kohtalot?


Monet avioerot johtuvat siitä, että ihmiset eivät osaa säädellä tunteitaan kuten vihan tunteitaan. He mieluummin vihaavat kuin rakastavat toista. He mieluummin tuntevat yksinäisyyttä ja tavallaan vihaavat itseään kuin rakastavat itseään.


Vihaamisesta on voinut tulla tapa toimia niin sukulaisuussuhteissa kuin ihmissuhteissa yleensä. Viha satuttaa eniten ihmistä itseään. Se on kuin myrkky, jota ihminen jatkuvasti juo. Tunteet myös tarttuvat. Haluatko tartuttaa ihmisiä turhautumisen tunteilla? Vai olisiko rakkauden tartuttaminen rakentavampaa?


Stressiä lisäävät ja aiheuttavat tunteet jäykistävät ja tuhoavat kehoa sisältä. Rakkaus ja muut myönteiset tunteet sen sijaan rakentavat kehoa. Ne auttavat sitä pysymään vahvana. Mieli voi hyvin, kun keho voi hyvin. Ihminen kantaa usein toisten tunteita.


Tutkimusten mukaan tunteet tarttuvat ja traumat sekä niiden mukaiset toimintamallit siirtyvät ihmiseltä toiselle. Kun laskee irti kehomielensä tukahdutetuista tunteista ja traumaattisista kokemuksista, vapauttaa itse itsensä. On tunnistettava, kenen tunteesta oikeastaan on kyse. Ihminen tunnistaa sen, onko tunne lähtöisin omasta itsestä vai onko se tullut häneen ulkoa.


Äidin tunteet, kuten pelko, viha,

rakkaus ja toivo muiden muassa,

voivat biologisesti muuttaa

jälkeläisen geneettisen ilmaisun.

Bruce Lipton


Vapaudu tukahdutetuista tunteista jakautuu kolmeen osaan


Jokaisessa osiossa käsitellään tunteita. Osa 1 esittelee lähtökohtia tunteiden kokemiseen, osa 2 käsittää tunteet elämän eri osa-alueilla kuten ihmissuhteissa ja osa 3 antaa keinoja tunteiden käsittelyyn. Emotionaalinen kipu ei voi tappaa ihmistä, mutta jos hän pakenee itseään ja tunteidensa käsittelyn mukanaan tuomaa kipua, niin se voi todellakin vaikuttaa hänen terveyteensä kielteisesti.


Olo voi helpottua, kun kohtaa vanhempiinsa, puolisoonsa, lapsiinsa, sukulaisiinsa ja niin edelleen liittyvät painavat, kätketyt tunteet. Ihmissuhteissa on helppo ylläpitää kulissia, jotta saisi muiden ihmisten hyväksynnän. Jos uskaltaa olla oma itsensä, saa ympärilleen ne itselle oikeat ihmiset. Ihmisen ei enää tarvitse etsiä rakkautta tai hyväksyntää ulkopuolelta, koska hän on löytänyt sen sisäpuolelta.


Virolaisten kirjan sanoma on yksinkertainen. Se on samalla kertaa sekä helppo että on vaikea. Ydinsanoman käsittää järjellä, mutta jotta asiat sisäistää ja voi hyväksyä, niin siihen vaaditaan työtä ja harjoittelua. Vapaudu tukahdutetuista tunteista sisältää hyviä harjoituksia, joita voi tehdä jo lukiessa. Se kertoo ihmisistä, jotka ovat kantaneet mukanaan omia käsittelemättömiä tunteitaan vuosikymmeniä mutta päästäneet niistä sitten irti.


Tässä mielessä kirja antaa vertaistukea mutta ei samaistuttavia kohteita kielteisessä vaan myönteisessä mielessä. Onnellisuutta tai tyytyväisyyttä ei voi tuntea, jos ei hyväksy itseään tai jos aina vain odottaa toisten hyväksyntää. Vaikeus sanoa ei esimerkiksi voi liittyä MS-tautiin, joka on keskushermoston sairaus. Stressi taas vaikuttaa haitallisesti hermostoon.


On tärkeämpää tietää,

minkälaisella persoonalla on sairaus,

kuin minkälainen sairaus persoonalla on.

Hippokrates


Kun koiranpentu kohtaa pelottavan tilanteen, se jähmettyy. Jos sen vetää pois tilanteesta, pelko jää päälle, koska sen on annettu paeta esim. pelottavaa ääntä. Jos sen antaa tarkastella kaikessa rauhassa tilannetta, kuten sitä, että pelikentällä pelataan kovaäänisesti koripalloa (pallo osuu maahan tum tum, pelaajat huutavat tai kannustavat toisiaan), se katselee hetken sitä touhua ja sen jälkeen ravistaa jännityksen pois kehostaan. Me ihmiset jäämme helposti tuohon jännittyneeseen tilaan.


– Tea Holm, kirjailija ja teologi

Kansikuva: Vapaudu tukahdutetuista tunteista (2020)

Psst. Tilattavissa esim. Adlibriksesta.

85 katselukertaa0 kommenttia
 
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Kirjailijan Blogi. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now