Etsi
  • Tea Holm

Suomen Aavemetsästäjät 2 — Ei mikään iltasatu!

Päivitetty: helmi 24

Suomen Aavemetsästäjät 2 on jatko-osa samannimiselle kirjalle. Siinä vuorottelevat lukijoiden omat yliluonnolliset kokemukset ja aavetutkimukset. Myös kirjoittajan Mika Nikkilän veli Markus Nikkilä pääsee ääneen kirjassa. Tutkimuksethan tehdään aina yhdessä.

Kirjoittaja Mika Nikkilä on rekkakuski ja isä, joka metsästää aaveita. Miksi ihmeessä? Tarkoituksena lienee oletetun henkimaailman tutkiminen mutta myös auttaminen. Sekä kokijat että "henget" ovat joskus ihmeissään tapahtumien kanssa. Sitä paitsi Suomen vanhoissa kartanoissa tuntuu olevan vielä paljon elämää.

Ei iltalukemista Ainakaan minulle teos Suomen Aavemetsästäjät 2 ei sovi iltalukemiseksi. Kirjassa on sen verran karmivia kokemuksia ja jännittäviä tilanteita sekä käänteitä. Pimeässä sitä helposti jää tuijottamaan tyhjyyteen ja miettimään kirjan tapahtumia. Järki alkaa myös etsiä niille järkeviä selityksiä, onhan sellainen oltava.

Joitakin tapahtumia ei ehkä kuitenkaan voi selittää vain sattumalla. Näitä ovat esimerkiksi tapaukset, joissa ghost boxista kuuluvat aavemetsästäjien etunimet ja jopa toiset nimet. Jokin vaikuttaisi toistavan ne tai sanovan, mitä niiltä on pyydetty. Mutta ovatko ne henkiä, siis kuolleiden ihmisten sieluja? Vai jotakin muuta?

Mielen tuntemattomat voimat Jo psyykillisen tutkimuksen alkuvaiheessa moni kuuluisa tiedemies kuten professorit William James ja Charles Richet vakuuttuivat siitä, että näissä ilmiöissä oli jotakin selittämätöntä. Kyse oli ennestään tuntemattomista voimista. Osa psyykillisistä tutkijoista kyseenalaisti sen, mitä nämä kommunikoivat olennot ovat. Vai ovatko ne olentoja laisinkaan?

Psyykillistä energiaa, ihmisen hengen ja mielen voimaa, liikkuu istuntosaleissa. Spiritistisiä istuntoja tutkittiin etenkin 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Tutkimusten mukaan läsnäolijoiden omat mielen voimat toimivat istunnossa. Tähän kuului myös meedion henkinen kapasiteetti. Sen, mihin mieli pystyy, ei välttämättä tarvinnut viitata yliluonnolliseen.

Jumissa olevia henkiä? Lukijalle jää vaikutelma, että monet henget ovat jumissa. Usein ne vaikuttavat olevan vihaisia. Ne voivat käskeä poistumaan: "Poistu!" Ne voivat olla riitaisia tai uhkaavia. Hieman hämmentävää on se, että esimerkiksi miehensä väkivallasta kärsinyt nainen on edelleen miehensä lähettyvillä tai ainakin ilmestyy tämän kanssa tutkimuksissa.

Uudessa kirjassa ovat mukana mm. Haiharan taidekeskus (Tampere), Honkahovi (Mänttä) jasuljettu vanhainkoti (Valkeakoski). Ihmisten omat kokemukset ovat vakuuttavia. Yliluonnollisten kokemusten selittäminen on kuitenkin vaikeaa ja pulmallista. Kokijat eivät käsitä, mistä näissä kokemuksissa on ollut kyse. Ne ovat jääneet mieleen jopa vuosiksi. Niistä ei yleensä hiiskuta kenellekään.

Mistä on kyse? Oletan, että Nikkilän veljesten aavemetsästyksen eli kuolleiden ihmisten henkiä koskevan tutkimuksen tarkoituksena on selittää sitä, minkälainen tämä tuntemamme todellisuus on. Tietyt kokemukset osoittavat siihen suuntaan, että on olemassa myös toinen todellisuus. Mutta mikä on sen luonne? Onko se puhtaasti henkinen ajatustodellisuus vai henkien maailma?

Tohtori Maxwell* perehtyi vuosikausia psyykilliseen tutkimukseen. Toiminnassa oli yhdistys nimeltä Society for Psychical Research, jonka puitteissa tutkimuksia yleensä tehtiin. Maxwell totesi omien kokemustensa perusteella, että vaikka ilmiöt itsessään vaikuttavat olevan todellisia, niin hän ei tiedä, onko kuolleiden hengillä mitään tekemistä näiden ilmiöiden ja kokemusten kanssa. Se on kuitenkin selitys, jonka ne itse itselleen antavat.

Pohdintoja Myös Mika Nikkilän kirjassa Suomen Aavemetsästäjät 2 tulee ilmi se, että henkien luonne on epäselvä. Joissakin kokemuksissa puhutaan myös demoneista kuten kärpäsparven kohdalla. Kokemukset oletetusta henkimaailmasta ovat usein niin hyytäviä, että tutkijoiden on keskeytettävä kuvaukset tai lopetettava ne kokonaan. On vain tullut sellainen tunne.

Mika Nikkilä on antanut suuren henkilökohtaisen panoksensa tutkimalla näitä ilmiöitä. Tutkimuksista ei saa palkkaa. Hän on tehnyt Suomessa kirjastokiertueen 1-osan kanssa. Toinen kirjastokiertue käynnistyi äskettäin 2- osan tiimoilta. Kiertueen aikataulut voi katsoa Suomen Aavemetsästäjät Facebook-sivulta. Mukana kirjan teossa oli tuttuun tapaan Kisuli, laadunvalvoja, jonka tempauksia voi seurata Facebookista.

Kummitustarinoita on kerrottu kautta historian, ja niiden todenperäisyyttä on pohdittu. Toisaalta nykytiede on pystynyt osoittamaan uusia mielen ominaisuuksia. Toisaalta kansanperinne elää ja voi hyvin. Lukija voi sijoittaa itsensä mihin tahansa asemaan suhteessa lukemaansa. Mutta vain tutkimalla voi löytää uutta, joten on suostuttava etsimään, sekä menemään sinne, minne kukaan muu ei uskalla mennä. — Teologi Tea Holm


Kuuntele äänikirjana nyt Nextoryssa!


Kuva: Suomen Aavemetsästäjät 2 (Basam Books, 2020)

*J. MAXWELL, Doctor of Medicine.

25 katselukertaa0 kommenttia
 
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Kirjailijan Blogi. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now