Etsi
  • Tea Holm

Seitsemän filosofista tarinaa (Voltaire)

Päivitetty: helmi 24

Voltaire, François-Marie Arouet (k. 1778), oli ranskalainen kirjailija ja valistusfilosofi. Olen lukenut hänestä filosofian tunnilla, mutta en ole aiemmin lukenut hänen teoksiaan. Teos Seitsemän filosofista tarinaa onkin mielenkiintoinen tuttavuus ja myös sivistävä sellainen.

Tarinat Voltaire kirjoitti parikymppisestä 75-vuotiaaksi. Ne on suomentanut Leena Rantanen. Aiheet vaihtelevat eroottisista kuvauksista katolisen kirkon vääryyksiin Euroopassa ja kolonialismin arvosteluun Afrikassa ja Intian sensitiiviseen uskonnollisuuteen.

Satiirinen ajankuva Voltaire peilaa taitavasti ihmisten typeryyksiä. Katolisen kirkon arvostelu oli hänen lempipuuhaansa. Tarina Amabedin kirjeet saivat alkunsa Voltairen ja hänen sisarentyttärensä epäoikeudenmukaisesta vangitsemisesta.

Monia valistusajattelijoita vaivasi se, että valtio- ja kirkonmiehet saattoivat vangita ja kiduttaa ihmisiä mielivaltaisesti. Sekä myydä aneita ja vapautta. Paavi ei ollut erehtymätön — siihen nähden aivan liian moni heistä kuoli rakastajattarensa syliin.

Uskontoja ja typeryyttä vastaan Voltaire arvosteli tarinoissaan vanhakantaista uskonnollisuutta. Se kävi ihmettelevien itämaalaisten avulla. Kirkko näyttäytyi kovana, Intian uskonnollisuus taas pehmeänä. Kirkko ei välittänyt isiensä teoista. Historia toistaa itseään.

Voltaire oli käynyt katolisen sisäoppilaitoksen. Inkvisitio oli voimissaan vielä hänen elinaikanaan 1700-luvulla. Raaka-aineet hyvään satiiriin olivat olemassa. Mutta aikakautta on myös tunnettava. Siihen on lukijan haluttava tutustua, jotta satiiriit erottuvat ja aukevat kuin keväiset kukat.

Kirja hyödyttää historiantutkimusta ja toimii ajankuvana sekä katolisen kirkon eri vaiheiden kritiikkinä. Kyse on käytänteistä, jotka jo Voltaire omana aikanaan koki takapajuisiksi. Mutta Voltaire tuntui myös kysyvän, onko elämässä kyse vain viihtymisestä — vai voisiko historia olla viihdyttävää?

Kirjoittanut: Tea Holm, FT

Ranskalainen valistusfilosofi Voltaire (1694-1778) on noussut ajankohtaiseksi terrorismin myötä, sillä hän taisteli suvaitsemattomuutta ja uskonnollista fanaattisuutta vastaan ja puolusti sivistystä ja vapautta.


Tilattavissa esim. Adlibris-verkkokirjakaupasta.

Kansikuva: Seitsemän filosofista tarinaa

13 katselukertaa0 kommenttia
 
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Kirjailijan Blogi. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now