Etsi
  • Tea Holm

Noiduttu takki ja muita kertomuksia (kirja-arvio)

Päivitetty: helmi 24

Noiduttu takki ja muita kertomuksia (Dino Buzzati) on suomennettu nyt ensimmäistä kertaa. Novellit on suomentanut Leena Rantanen, joka on kirjoittanut teoksen jälkisanat ja joka on itsekin kirjailija. Aiemmin suomennetut teokset Buzzatilta ovat Tataariaro ja Muuan rakkaus.

Vastikään suomennetut lyhytkertomukset ovat paitsi maagisia myös osittain elämässä kiinni. Ne voisivat olla totta tai ainakin mahdollisia. Vai ovatko ne sitä marsilaisineen ja kuoleman enkeleineen?

Monta tarinaa Kirja sisältää yli 20 kertomusta. Jokainen on aivan oma maailmansa. Mantteli kertoo äidin ikuisesta tuskasta ja Seitsemän kerrosta sanatorion todellisuudesta, jonka haluaisi kieltää. Aihe on ajankohtainen, koska sairaana sairautensa haluaisi kieltää. Mutta joskus ajaudutaan tilanteeseen, jossa jäljellä on vain toivoa.

Kertomus Lentävä lautanen on absurdi. Samalla se on mielikuvituksellinen, tarkkanäköinen ja kapinahenkinen sekä leikkisä. Joissakin tarinoissa on vakava sävy kuten kyseenalaistavassa kertomuksessa Albert Einsteinista. Einsteinin kaavat kuvaavat maailmankaikkeutta mutta myös ihmisluontoa: atomipommi näki päivänvalon niiden vuoksi.

Hyvyys vastaan pahuus Hyvän ja pahan vuoropuhelusta syntyvät kertomukset. Kertomuksessa Pyhän Antoniuksen kiusauksista säätiedotus ennustaa selkeää säätä ja heikkoa tuulta. Lämpötila on vuodenaikaan nähden normaali. "Saatanasta ei minkäänlaista mainintaa." Ja silti seurakunnan nuori apupappi muotoilee pilvistä perisyntiä.

Kirja houkuttelee lukemaan kaikki kertomukset kuten Riemuvoitto ja Noiduttu takki sekä Koiran mietteitä. Noidutussa takissa jumalainen raha saa ihmisestä vallan. Hänen omatuntonsa kolkuttaa, mutta siitä huolimatta hän toimii vastoin parempaa tietämystään kerta toisensa jälkeen.

Kirjailijasta Italialainen Dino Buzzati (k. 1972, Milano) oli lehtimies, joka oli suorittanut oikeustieteen tutkinnon sukunsa mieliksi. Hänen kutsumuksensa oli kuitenkin muualla. Se oli sanoissa ja lauseissa. Aikuisten saduista tuli tragikoomista mestariainesta.

Buzzati aloittaa tarinat arjesta. Sitä seuraa todellisuus, joka saattaa olla totta tai mielikuvitusta. Kuolema on läsnä. Ihmisten aika kuluu älyttömään odotukseen, ja joskus he tekevät vääriä valintoja. Huonosti käytetty elämä ja myös sen loppuva luonne luovat kauhua.


Tilattavissa nyt Adlibriksesta.


Kansikuva: Noiduttu takki

13 katselukertaa0 kommenttia
 
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Kirjailijan Blogi. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now