Etsi
  • Tea Holm

Matissen kappelissa

Päivitetty: 3. marras 2020

Matissen kappeli on Torsti Lehtisen runollis-aforistinen omakuva. Se on myös matkakertomus 50 vuotta kestäneestä etsinnästä. Aina uuden kirjan julkaistessaan Torsti Lehtinen kysyy, onko tämä teos Matissen kappeli. Yksikään ei ole sitä ollut.

Henri Matisse oli ranskalainen taiteilija, joka eli vuosina 1869-1954. Hän suunnitteli eteläranskalaisen Chapelle du Rosairen dominikaanikappelin ennen kuolemaansa. Hän tiesi, että kaikki, mitä hän sitä ennen oli tehnyt, oli ollut valmistautumista viimeiseen suureen tehtävään.

Matissen jäljillä Olen saanut vierailla Matissen museossa Nizzassa. Museo sijaitsee samassa 1600-luvun huvilassa, jossa Matisse asui elämänsä viimeiset vuosikymmenet. Tämä yhteys tai linkki oli yksi syy paneutua kirjaan - runokirjaan, joita harvemmin tulee luettua - mutta joita ehdottomasti pitäisi lukea paljon enemmän.

Rukoilen johdatusta, työnnän käteni umpimähkään, Raamatun väliin. Katso! Eteeni aukenee Vanhan ja Uuden testamentin välinen tyhjä sivu. Kiitos vapaudesta!

Runous, joka ei herätä eikä sammuta kaipausta, on kelvotonta. Vain niille kannattaa selittää, joille ei tarvitse.

Vapaana sanojen avaruuksissa. Kaukana alhaalla todellisuuden rosoiset kalliot. Elämme sanoaksemme viimeiset sanamme.

Heitin kiven järveen. Kavahdin tekoni peruuttamattomuutta.

Lastenkaltaisten on taiteen valtakunta.

Aforismeja ja runoja Tätä runoteosta voi makustella sieltä täältä. Voi poimia parhaat palat päältä. Peilata oman elämän merkityksellisyyttä tai mielettömyyttä sen sivuilta. Voi taiteilla elämän ja kuoleman välisellä aikajanalla. Voi olla ihminen.

Eniten minua kiehtovat iäisyyden teemat. Teologian alan opinnoilla voi olla vastuu siitä, että ikuisuuskysymykset ovat kasvaneet osaksi minua - ajatteluani.

Elämä: kuoleman strip tease. Kuljen, kunnes astun ääriviivani yli. Lehti putoaa, kutsukortti.

Aforisminomaiset lauseet putoilevat lukijan syliin. Teos Matissen kappeli sopii paitsi aforismi- ja mietekirjaksi myös lahjakirjaksi sekä muistoilmoitusten materiaaliksi.

Ajasta aikaan Kirjassa poukkoilevat Kristuksen kärsimykset ja postmodernit mainokset. Jokapäiväisen leivän ansaitsemisesta siirrytään hautaristiin. Elämä ja kuolema - aina niin lähekkäin. Ei toista ilman toista.

Eros ja agapé. Katse yhdistää ja erottaa meidät. Rakkauden vastakohta ei ole viha vaan pelko. Rakkaus on oikeudenmukaisuuden pahin vihollinen.

Kovan paikan tullen uskonnot ja filosofiat taittuvat kuin kuivat oksat.


Kursivoidut tekstit ovat FM Torsti Lehtisen. Lehtinen on opettanut luovaa kirjoittamista ja filosofiaa mm. yliopistoissa ja Teatterikorkeakoulussa.

Jokainen oman jumalansa kuva Kirja on oivaltava, rikassisältöinen ja elämän, eläjänsä, näköinen. Elämän rikkaus tai rakkaus syntyy särmistä ja pienistä huomioista, joista tuleekin suuria tarkoituksia. Jumalan voi tunnistaa tutusta äänestä.

Tämä on runoutta, joka puhuttelee. #puhuttavaruno

Eikö jokainen ihminen tee oman Matissen kappelinsa? Palaan mielessäni aurinkoiseen, kuumaan Nizzaan. Palaan sen kaduille ja kujille, joissa naiset kulkevat korkeissa koroissaan - minäkin yritän ja kipitän perässä. Palaan upeisiin puistoihin ja vanhoihin museoihin täynnä taidetta sekä hautausmaalle juutalaisine ja katolisine hautoineen - sielun ruokaa kuten tämä teoskin.

Kirjoittanut: Tea Holm, teologian maisteri ja filosofian tohtori uskontotieteestä ja systemaattisesta teologiasta.

Kansikuva: Matissen kappeli (Torsti Lehtinen)

15 katselukertaa0 kommenttia
 
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Kirjailijan Blogi. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now