Etsi
  • Tea Holm

Koraani suomeksi

Päivitetty: 12 tuntia sitten

Kyseessä on arabian kielen ja islamin tutkimuksen  professori Jaakko Hämeen-Anttilan uudistettu suomennos.

Koraani on islamin pyhä kirja. Se jakautuu 114 suuraan eli lukuun.

Jumala on taivaan ja maan valo. Hänen valonsa loistaa kuin lyhty ikkunasyvennyksessä. Lyhdyn valo on kuin välkkyvä tähti, ja se on sytytetty siunatun öljypuun öljyllä, joka ei tule idästä eikä lännestäkään. (Valon suura, jae 35)

Islam puhututtaa myös Suomessa Islam herättää tunteita myös suomalaisissa. Pelätään, että Eurooppa ja Suomi olisivat islamilaistumassa ja mitä siitä seuraisi. Islam ei kuitenkaan ole sidoksissa fundamentalistiseen tulkintaan, kuten Hämeen-Anttila on todennut.

Koraani on profeetta Muhammadin (k. 632) Arabian niemimaalla 600-luvulla  saamien ilmestysten kokoelma. Islamilaisen käsityksen mukaan se on Jumalan (huom. Allah merkitsee Jumalaa) omaa puhetta sellaisenaan, arabiaksi.

Koraania ei tästä syystä voi varsinaisesti kääntää. Muslimin tulisikin osata lukea sitä myös alkukielellä. Käännös kuitenkin auttaa arabiaa taitamatonta lukijaa tutustumaan alkuperäisen ja arabiankielisen Koraanin sisältöön.

Suura merkitsee yksittäistä lukua. Hämeen-Anttila kehottaa lukijaa aloittamaan Koraanin lukemisen sen loppupäästä, koska sieltä löytyvät yleensä paitsi vanhimmat myös lyhyimmät suurat.

Kääntäjä on pitäytynyt perinteisessä tulkinnassa. 600-luvun merkitykset on otettu huomioon. Käännettäessä pyhiä kirjoja on otettava huomioon paitsi tieteellinen tutkimus myös tulkintatraditio, joka on luonteeltaan uskonnollinen. Hämeen-Anttila lähtee liikkeelle tekstin omasta ajatusmaailmasta.

Huomioita Kääntäjän mukaan Koraania ei kaikissa kohdissa täysin ymmärretä, koska kaikkia Koraanin historiallisia viittauksia ei tunneta ja koska teos on niin ilmaisuvoimainen. Se on kirjallinen ja uskonnollinen sisällöltään.

Koraani on arabialaisen proosakirjallisuuden ensimmäinen teos, eikä vanhaa arabiaa tunneta hyvin. Yksittäisten sanojen tarkka merkitys on epävarma. Sama koskee Raamattua, muun muassa Vanhaa testamenttia.

On mielenkiintoista, että Koraanissa Evankeliumi, joka kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, on profeetta Jeesukselle ilmoitetun pyhän kirjan nimi, eikä hänen elämästään ja sanoistaan kertova kirjallisuuden laji (evankeliumi).

Jos haluaa tutustua paremmin Koraaniin, voi etsiä käsiinsä Jaakko Hämeen-Anttilan Koraanin selitysteos -nimisen teoksen. Sen on julkaissut Basam Books (1997). Koraania voi kuitenkin lukea myös ilman selitysteosta, joita on useita.

Uusi laitos on korjattu arabiankieliseen Koraanin alkutekstiin sana sanalta verraten. Myös kääntäjän vapaudet ovat vähentyneet. Uusi suomennos on vuodelta 2013. Sen 2. painos on vuodelta 2017.

Lopuksi Olen itsekin lueskellut joskus Koraania, kun opiskelin uskontotieteitä Helsingin yliopistossa. Tutkintoni (teologian maisteri) lisäksi opiskelin islamilaista mystiikkaa Jaakko Hämeen-Anttilan johdolla. Luennot olivat aina mielenkiintoisia ja jääneet elävästi mieleeni. Opetus oli loistavaa, sillä se oli aidosti innostunutta.

Olisi kenties meidän suomalaistenkin hyvä tutustua Koraaniin, niin tietäisimme todella, mistä siinä on kyse. Jos pyhään kirjaan tarttuminen tuntuu liian työläältä tai uskonnolliselta, niin myös Uusi islamin käsikirja auttaa alkuun matkalla islamin monimuotoiseen, värikkääseen ja historialliseen maailmaan.

Kun tiedämme, mistä islamissa on kyse, ymmärrämme, että kyseessä on paljon monimuotoisempi ilmiö kuin mitä uutismedia antaa ymmärtää. Islam elää ajassa, kuten kristinuskokin. Kaikilla uskonnoilla on erilaisia suuntauksia ja kehitysvaiheita sekä kannattajia ja jäseniä. Ei ole olemassa yhtä islamia, yleisislamia.


Islamofobia on ollut sananvapauskysymys Euroopassa viime vuosina. Emme ymmärrä, että pilakuvat voivat saada liikkeelle väkivaltaisia voimia, jotka eivät ole yhteydessä yleisesti ottaen muslimeihin tai islaminuskoon. Onko meillä oikeus pilkata muiden ihmisten uskontoa, jossa hiljaiset ovat suuri enemmistö?


Dr Qadri tuntee klassiset uskonnolliset tekstit perinpohjin ja hallitsee arabian kielen täydellisesti. Tämä suo hänelle valmiudet osoittaa, että Koraani tuomitsee terrorismin, verenvuodatuksen, väkivallan, vihan ja suvaitsemattomuuden ja että se puhuu rauhan vakiinnuttamisen, rakkauden, suvaitsevaisuuden, maltillisuuden, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon puolesta.

Kirjoittanut: Tea Holm, filosofian tohtori ja teologian maisteri, islamin opintoja professori Jaakko Hämeen-Anttilan johdolla HY:ssa.

Psst! Koraanin voi hankkia esimerkiksi Adlibriksesta.


Kansikuva: Koraanin suomennos

72 katselukertaa5 kommenttia
 
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Kirjailijan Blogi. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now