Etsi
  • Tea Holm

Joogan historia — Erakkomajoista kuntosaleille

Päivitetty: helmi 24

Joogan historia (Matti Rautaniemi) on uudistettu ja laajennettu painos. Alun perin se julkaistiin nimellä Erakkomajoista kuntosaleille — Miten jooga valloitti maailman, joka on loppuunmyyty. Painokset ovat vuosilta 2015 ja 2020.


Olen lukenut molempia painoksia – ja pidin.

Toisin kuin joogamyytti, kirja ei väitä, että joogan monien muotojen alla on muuttumaton ydin. Sen sijaan teos Joogan historia vastaa kysymykseen siitä, miten joogasta tuli sellaista kuin sen nyt tunnemme.

Muinaisen Intian erakkomajoista globaaleille kuntosaleille Jooga on kulkenut pitkän matkan. Patanjali (k. 150 eKr.), Yogasutrana tunnetun tekstin kirjoittaja, edusti niin sanottua klassista joogaa, joka on kaikkien maailmassa nykyisin harjoitettujen joogamuotojen perusta.

"Modernilla joogalla" tarkoitetaan ensisijaisesti joogamuotoja, jotka ovat syntyneet intialaisen ja länsimaisen kulttuurin vuorovaikutuksessa 1800-luvun puolivälin jälkeen.

Modernin joogan harjoittamisesta Moderni jooga jakautuu pääasiallisesti kahteen suuntaukseen: tunnustukselliseen ja psykosomaattiseen joogaan. Tunnustuksellisella joogalla tarkoitetaan suuntauksia, joissa joogaa harjoitetaan osana laajempaa uskonnollista maailmankuvaa. Useimmat karismaattisten gurujen ympärille muodostuneet liikkeet, kuten Hare Krishna -liike ja Oshon seuraajat, ovat tunnustuksellista joogaa.

Länsimaissa harjoitettu jooga kuuluu yleensä psykosomaattisen joogan kategoriaan. Siinä painopiste on uskomusten sijaan tiettyjen tekniikoiden harjoittamisessa. Harjoittajat saattavat käydä joogakoululla, mutta kyse ei tavallisesti ole sitoutumisesta minkään liikkeen oppeihin. Joogaharjoitus itsessään on toiminnan keskiössä.

Mikä on aitoa joogaa? Teos Joogan historia ei ota kantaa siihen, mikä on aitoa tai alkuperäistä joogaa. Sitä lukemalla voi kuitenkin päästä selville joogan monipuolisesta ja rikkaasta historiasta. Rautaniemi muistuttaa, että vaikka olisimme kuinka vakuuttuneita oman joogamme aitoudesta ja paremmuudesta muihin nähden, niin se ei poista sitä tosiseikkaa, että joogatyylejä on useita satoja. (Ja jokainen pitää omaansa parhaana.)

Joogan harjoittaja tai viikonloppujoogi voi myös hyötyä joogan historian tuntemisesta. Jos joogaharjoitus on osa elämää, käytämme siihen myös paljon aikaa, sekä rahaa. On johdonmukaista haluta ymmärtää paremmin elämänlaatua parantavien harjoitusten luonnetta. Joogan historiassa on myös monia hahmoja ja tarinoita, jotka liittyvät maailmanhistorian merkittäviin tapahtumiin.

Kyseessä on todellinen joogan käsikirja. Matti Rautaniemen mukaan joogailmiön sisäiset erot ovat niin suuria, että niitä on mahdoton sivuuttaa. Teos Joogan historia kertoo, miksi kaikkia näitä asioita on kutsuttu joogaksi. Iso suositus kaikille, jotka haluavat tietää lisää soturijoogeista, joogan leviämisestä länteen tai tantrasta sekä kaikesta siltä väliltä, kuten guruista ja hindulaisuudesta, sekä saada vastauksen kysymykseen, onko jooga uskonto. – Tea Holm, FT

Teologian maisteri, suomentaja ja jooga-asiantuntija Matti Rautaniemi on ensimmäisen suomenkielisen joogan historiasta kertovan kirjan Erakkomajoista kuntosaleille: miten jooga valloitti maailman (Basam Books 2015) kirjoittaja.

Katso saatavuus Adlibriksesta!

Kansikuva: Joogan historia: Erakkomajoista kuntosaleille

20 katselukertaa0 kommenttia
 
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Kirjailijan Blogi. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now