Etsi
  • Tea Holm

HEAL – Löydä kehosi voima parantua

Päivitetty: helmi 24

Kelly Noonan Goresin HEAL – Löydä kehosi voima parantua (2020) on syksyn uutuuskirja Viisas Elämältä ja Jaana-Mirjam Mustavuoren suomennos.

Henkinen ja tieteellinen matka kohti parantumista


Heal tutkii ihmiskehon kykyä parantaa itsensä. Lääkärin diagnoosi saattaa tulla suurena järkytyksenä, jolloin luovutamme tälle oikeuden tehdä päätöksiä terveydestämme. Tunnistamalla sairauksiemme juurisyyt voimme päästä käsiksi oman kehomme parantavaan voimaan. Kirjan mukaan tiede ja spirituaalisuus kuuluvat yhteen.


Samannimiseen dokumenttielokuvaan perustuva Heal yhdistää tieteen ja tosielämän Marianne Williamsonin, Bruce Liptonin, Deepak Chopran, Anita Moorjanin ja Kelly Broganin kaltaisten ihmisten kertomina.


Kelly Noonan Gores työskenteli viihdeteollisuudessa, kunnes siirtyi kirjoittajaksi, ohjaajaksi ja tuottajaksi ja perusti oman tuotantoyhtiön, tiedostavan median, jonka tehtävänä on välittää tietoa, inspiroida ja voimaannuttaa. Heal on hänen tärkein elämäntyönsä.


Aikana, jona kaikki tieto on saatavilla


Ihmiset ovat alkaneet itse etsiä tietoa ja vaihtoehtoisia näkemyksiä terveydentilastaan. Auktoriteetit, ovat ne sitten lääketieteen tai uskonnon, eivät enää sanele yksilön käyttäytymistä, kun hän sairastuu tai oirehtii. Samaan aikaan lääketieteellä on paikkansa teoksen Heal mukaan.


Olen samaa mieltä siitä, että nykylääketiedettä tarvitaan. Henkinen näkökulma on tärkeä mutta ei pelasta ihmishenkeä, jota uhkaa diabetesshokki tai hengitysteiden ahtautuminen astman takia. Moni meistä ei olisi hengissä ilman nykylääketiedettä, mikä on hyvä muistaa.


Kyse on filosofisesta ja maailmankuvallisesta muutoksesta. Ihminen nähdään kokonaisvaltaisesti, maailmassa olevat voimat, ovat ne sitten henkisiä tai fyysisiä, nähdään vuorovaikutuksina. Maailmaa tulkitaan nyt toisin samalla, kun käsitetään mielen tai tietoisuuden merkitys sekä potentiaali.


Itsensä huijaamista?


Jos terveys perustuu siihen, mitä maailmasta uskomme, niin eikö meidän tulisi huijata itseämme jatkuvasti? Kirjassa Heal kerrotaan Anita Moorjanin tarina, Joe Dispenzan tarina, Elizabeth Craigin tarina ja Eva Leen tarina.


Näistä tarinoista Anita Moorjanin tarina oli minulle ennestään tuttu ja olen lukenut hänen kirjojaan. Anitahan parantui pitkälle edenneestä syövästä päivissä kuolemanrajakokemuksen jälkeen. Hän oli jo kuolemaisillaan sairaalasänkyyn. Anita mielsi, että kun hän ymmärsi itseään ja elämänsä tapahtumia sielun tasolla, hän parani, koska uusi tietoisuus / ymmärrys mahdollisti sen.


Jos sairaudet jaetaan kahteen ryhmään, niin siitä näkökulmasta voi olla helpompi lähestyä kirjan Heal – Löydä kehosi voima parantua sanomaa ja julistusta uudesta ja terveemmästä ihmisestä. Masennus ja ahdistus ovat yleisiä mielen sairauksia, sitten ovat ne fysiologiset syyt kuten autoimmuunisairaudet. Mutta Heal väittää, että ne liittyvät toinen toisiinsa.


Tämä kirja kertoo,

miten perustavasti ihmisen mieli ja biologia liittyvät yhteen

ja miten valtava vaikutus ajatuksilla,

uskomuksilla ja tunteilla

on ruumiilliseen terveyteen.


Stressi suurin syypää


Nykytutkimuksen valossa stressi vaikuttaisi olevan monen sairauden takana. On fyysistä stressiä (onnettomuudet, loukkaantumiset, ruumiinvammat), kemiallista stressiä (bakteerit, virukset, raskasmetallit, krapulat) ja emotionaalista stressiä (perhetragediat, menetykset, työ- ja raha-asiat).


ADHD- ja masennuslääkkeitä määrätään pilvin pimein. Jo koululaisille määrätään näitä lääkeaineita. Lääkefirmat kiittävät. Stressi on hälytystila, joka rasittaa elimistöä pitkään jatkuessaan. Se syö kaikki voimavarat. "Taistele tai pakene" voi tulla normaaliksi olotilaksi, mikä tietysti sairastuttaa ajan kanssa. Ruoansulatus heikkenee, keskittymiskyky vähenee, eikä elimistö puhdistu, ja immuunijärjestelmä on kovilla.


Tietoisuudelle annetaan suuri rooli ihmisen paranemisessa ja terveyden ylläpitämisessä teoksessa Heal – Löydä kehosi voima parantua. Sen mukaan koululääketieteellä on silläkin paikkansa ja on vain hyvä, että ihmiskehosta tiedetään niin paljon. Mutta on ajankohtaista pohtia sitä, miten mieli ja keho toimivat suhteessa toisiinsa, siis yhdessä.


Tiede muuttuu


Kirjan mukaan kyse on siitä, että tiede on muutoksessa. Käsitys ihmisestä on muutoksessa. Näkisin, että Suomessa Maria Nordinin teos Eroon oireista osallistuu tähän keskusteluun siitä, mikä voima ihmisen mielellä on. Plasebo ja nosebo ovat tutkittuja ja tunnettuja ilmiöitä. Ihmisen mieli vaikuttaa kehoon, eli ajatukset todistetusti vaikuttavat hyvinvointiin tai pahoinvointiin.


Kysymys kuuluukin, miten tätä tietoa hyödynnettäisiin parhaalla mahdollisella tavalla mielenterveystyössä ja lääketieteessä, jossa kehitetään uusia lääkkeitä ja sitä kautta uusia diagnooseja. Oireet tulisi nähdä palovaroittimen lailla. Kyse ei ole palovaroittimen sammuttamisesta (ts. oireiden tukahduttamisesta), vaan palovaroitin toimii juuri oikein, jotta me heräämme ja pelastaudumme tulipalolta.


Kun palohälytin hälyttää, siihen on kiinnitettävä huomiota kuten oireeseen. Hoidon tavoitteena ei voi olla hälyttimen vaimentaminen, vaan savun aiheuttaneen tulipalon sammuttaminen (kiropraktikko Jeffrey Thompson). Nykylääketiedekin on tarpeellinen: kirurgia tarvitaan, kun kirurgia tarvitaan.


Vastakkainasettelusta vuorovaikutukseen


Heal – Löydä kehosi voima parantua tähtää siis tietynlaiseen vuorovaikutukseen. Vaikka lääketieteen näkökulmasta ei ole olemassa vaihtoehtoista lääketiedettä, on silti hypoteeseja, jotka tulisi ehkä ottaa todesta. Energiahoidoilla ja ravitsemushoidoilla sekä mielen parantamisen ja voimaannuttamisen menetelmillä voi olla oma paikkansa hoitamisessa ja parantamisessa sekä parantumisessa.


Olemme tottuneet ajattelemaan, että geenit määräävät ihmisen terveydellisen kohtalon. Uusin tutkimus tietää kertoa, että näin ei ole. Vain noin viidellä prosentilla maailman väestöstä on penetranssi, mikä tarkoittaa sitä, että suurin osa ihmisistä voi vaikuttaa terveyteensä omilla elämäntavoillaan. (Mm. Bruce H. Lipton: Ajatuksen biologia)


Heal-kirjan keskeinen ajatus on, että tulkinta ohjaa genetiikkaa. Kun muutan ajatteluani, muutan kemiaani. Jos muutan mieltäni, muutan elämääni. Kun muutan itseäni, se muuttaa samansuuntaisesti solujen toimintaa. Miten käsitys siitä, että mieli hallitsee ainetta ja on sen johtaja, muuttaisi asioita ja koko ihmiskuntaa?


On mullistava tieto, että muuttamalla ajatteluaan ympäristöstä (ei siis ympäristöä!), voi vaikuttaa geenien toimintaan. Kirjassa Heal – Löydä kehosi voima parantua useat asiantuntijat (lääketieteen tohtorit sekä eräs tohtoritasoinen biologi ja spirituaalisen psykologian maisteri muun muassa) vakuuttavat, että paraneminen on mahdollista, mutta se johtuu monista tekijöistä ja yhteisvaikutuksista. Kyseessä on hämmästyttävä kirja, löydös.


Tea Holm, fil. toht.


Katso saatavuus Adlibriksesta.

113 katselukertaa0 kommenttia
 
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Kirjailijan Blogi. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now