Etsi
  • Tea Holm

Haamutiedostoja (Laura Palanne)

Päivitetty: helmi 24

Katastrofeihin kaikilla on sanottavaa.


Onko liikaa sananvapautta määritellä itse itsensä.


Ajattelen varastettuja eläimiä

avoleikkauksia ilman nukutusta

ajattelen horoskooppeja

ajattelen kuinka heräisin viereltäsi

ja joisimme huolettomina aamukahvia...


ONKO AIKA HERÄTÄ?


Haamutiedostoja on runoteos, joka herättelee, eikä välttämättä niin kivalla tavalla. Mutta ei se ole tarkoituskaan. Ei todellisuuskaan käytä silkkihansikkaita. Se räväyttää eteemme järkyttäviä tapahtumia ja ihmiskohtaloita harva se päivä, joka päivä.


Psykiatrisen päivystyksen puhelinnumero on pysäyttävä. Tähänkö on tultu. Tätä runoteosta selailee välillä huvittuneena, välillä epäuskoisena ja joskus taas masentuneena. Näkyykö röntgenkuvasta tosiaan se, että kaikki OK?


ELÄMÄ JA KUOLEMA


Eilen joku jäi junan alle. Juttelin siitä äitini kanssa puhelimessa. Olikohan se itsemurha? Vai onnettomuus? Eikö itsemurhakin ole suuri onnettomuus? Ei voi tietää, mikä tapahtuu hetken mielijohteesta ja mikä jää tapahtumatta. Äitini nuoruudessa joku oli jäänyt Pasilassa junan alle. Oli kuulemma äärimmäisen ikävä tunne edes ajatella sitä, mitä junan alla oli.


Onko niin, että ihminen saa huomiota vasta kuoltuaan tai yritettyään riistää itseltään hengen? Niin sen ei tietenkään pitäisi olla: "joutuisin sairaalaan, mutta koko homma muistuttaisi pitkiä syntymäpäiväjuhlia, kaikki rakkaani olisivat paikalla ja mikä parasta: HIUKSENI NÄYTTÄISIVÄT UPEILTA." (Laura Palanne)


NOITAPIIRISTÄ S-MARKETIIN


Laura Palanne kirjoittaa omaa maailmaansa auki lukijalle. Koskaan ei tiedä, mitä seuraavalla sivulla on. Jossakin puhutaan noitapiireistä, jossakin taas marketista. Se on tosi kiehtovaa, villiäkin. "Seison tiistai-iltana itseni vieressä, näytän yksinäiseltä. Itäkeskuksen Hemingway, tilaan kuudetta." (Laura Palanne) Aamulla ei muistikuvaa tarkasta määrästä.


Asioita, jotka itkettävät, ovat kirjoittajasta päiväkodin lapset retkellä, kirkkojen kynttilätelineet, yksin leikkivät lapset puistoissa, autokolarit rakkauselokuvissa ja kummitukset, jotka toivovat suremisen loppuvan sekä ihmiset ostamassa aamulla kaupasta kaljaa. Sitä voi itkeä surusta tai ilosta. Kelan lomakkeella ei näy, kuinka kirjoittaja on sumea, rajaton kuori, eikä mikään satu.


KUN MIELI JÄRKKYY


Haamutiedostoja on kuvaus siitä, miltä maailma näyttäytyy, kun mieli järkkyy. Se myös osittain selittää sitä, miksi mieli järkkyy, ei kuitenkaan vääntämällä asioita rautalangasta vaan osoittamalla elämän tapahtumia. Terapia jatkuu kahdesti viikossa, unilääkkeitä on syötävä. Mutta Palanne pyytää: "Älä yritä ratkaista, älä pakota minua lohduttajaksi, katso minua silmiin, katso kuten voittajia katsotaan."


"Uskallan käyttää punaista huulipunaa öisin." "Olen osa surullista jatkumoa, haamutiedostoista huolehtivia, mutta kukaan täällä ei aio pyydellä anteeksi tekoja, jotka eivät koskaan olleet omia." (Haamutiedostoja) Toisen mielenmaisemaa ei voi koskaan kokonaan ymmärtää mutta sitä voi aina lähestyä.


SILLÄ...


"Vääränlaisen aikuisuuden jälkeen kristallipallo kirkastuu helppolukuiseksi. Enemmän muumeja, vähemmän muille tehtyjä päätöksiä." "Hetken on helppo uskoa, on olemassa toisen värisiä talvia. S-marketin seinällä kehotettiin kaikkia harrastamaan luontoa, leipomista ja runoutta."


Sen Palanne on tehnyt, jotta tämä kaikki muuttuisi vielä hyväksi, vaikka maailma on kallellaan: muovilautat Tyynellämerellä, yksittäispakatut suklaakeksit ja H&M:in akryylineuleet 9,90 €. Unelmana olla Michelle Obama, ja kirjoittaja pelkää, että hän kirjoitti sen vahingossa epäfeministisesti.


Mistä sinä unelmoit nyt, ja mitä niistä toteutui tulevaisuudessa, vuodessa 2041? Sitä sopii miettiä. Vieläkö sinä unelmoit? Syötkö aamupalaa? Saitko lapsia? Vaikka Laura Palanteen Haamutiedostoja lukee nopeasti, niin sen vaikutus ei missään nimessä ole nopea.


Saatavissa mm. Adlibriksesta.


Kansikuva: Basam Books: Puhuttava runo -sarja.


Haamutiedostoja on runokokoelma traumaa seuraavasta sumusta, muistamisesta ja epävakaasta arjesta. Lapsuusmuistot, mustelmat, nettisivut, esikuvat ja taikaesineet muodostavat uuden vaihtoehtoisen todellisuuden. Runojen puhuja pohtii kuinka olla läsnä omassa kehossaan ja nykyhetkessä kun mielen taustalla toistuvat hallitsemattomasti katkonaiset muistot.


Surullista ja pelottavaa aikuisten maailmaa paetaan lapsuusmuistoihin, joissa syödään pikkusiskon kanssa suklaakarkkeja teltassa. Ajan kuluessa maailma löytää värinsä uudelleen ja onnen hetkiä löytyy eläimien silittelystä ja kanoottissa nautitusta kahvista. Kirjeessään katkolla olevalle Demi Lovatolle hahmo muistuttaa “sinulla, minulla ja meillä / on oikeus toipua ja olla onnellisia”.


Laura Palanne (s. 1991) on helsinkiläinen runoilija ja taiteilija. Palanne oli yksi Nuori Voima - lehden Debytoi runoilijana -kilpailun voittajista vuonna 2018. Hän ohjannut ja käsikirjoittanut mielenterveysongelmia käsittelevän lyhytelokuvan Maaginen Marla (2016). Palanne inspiroituu internetistä, noituudesta, yliluonnollisista elokuvista ja onnellisista lopuista. Haamutiedostoja on hänen ensimmäinen runokokoelmansa.

29 katselukertaa0 kommenttia
 
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Kirjailijan Blogi. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now